Toont 1 resultaat

Anne-Mie van Kerckhoven

Anne-mie van Kerckhoven (1951, Antwerpen, België)

Anne-mie van Kerckhoven (AMVK) studeerde grafisch ontwerp aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en heeft inmiddels belangrijke internationale bekendheid verworven. En heeft zich ontwikkeld als pionierende kunstenaar met een bijzondere interdisciplinaire complexiteit. Ze is actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer.
Ze werkt al meer dan 40 jaar samen met wetenschappers. Zo werkte ze in de omgeving van het Artificial Intelligence Laboratory in Brussel om de – onbewust - functies van het menselijke brein te bestuderen en te reconstrueren. Ze maakt onderdeel uit van een traditie waarin wetenschappers en artiesten samen werken aan een humanere samenleving. Zelforganisatie en -analyse vormen fundamentele elementen in haar werk. Haar creatieve betrokkenheid bij kunstmatige intelligentie en andere hedendaagse manifestaties van het mystieke zijn verbonden met haar sociale denken en politieke betrokkenheid. Haar werken zijn constellaties van beeldtaal en tekst gebruikmakend van plexiglas, computers en professionele afdrukken.
In 1995 startte ze de reeks waarbij ze 96 vrouwenafbeeldingen uit haar database van softpornomagazines relateerde met even zoveel termen uit de domeinen van de artificiële intelligentie en de thermodynamica. Ze bood met deze zichzelf en anderen ‘genezing van de hersenen’ aan. Om zowel mannen als vrouwen uit hun mentale slavernij te verlossen en aberraties en perversiteiten in de hedendaagse maatschappij attaqueren.
Vanaf de jaren negentig combineert ze computergrafiek met teksten die vrouwelijke als trotse figuren verbeelden waarbij muziek een belangrijke rol speelt. Onder de naam Club Moral speelt zij samen met Danny Devos al jaren een sleutelrol in de Antwerpse experimentele muziekscène.
In 1981 richtte ze samen met kunstenaar Danny Devos de noise-band Club Moral op, die tien jaar actief was. De band werd in 2001 nieuw leven ingeblazen. Onder dezelfde titel organiseerde het paar tal van evenementen in Antwerpen tot 1993. Vanaf 1982 publiceerde ze het tijdschrift Force Mental.
Anne-Mie Van Kerckhoven wordt vertegenwoordigd door Zeno X Gallery te Antwerpen (B) en Galerie Barbara Thumm in Berlijn (D)

Collecties
Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent
Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Antwerpen
Kunstmuseum aan Zee, Oostende
Prijzen
2004 Prijs van de Vlaamse gemeenschap na een residentie in Parijs

Solo-exposities
2018, AMVK, Fridericianum, Museum Fridericianum, Germany
2018, AMVK, MuHKA, Antwerpen
2016 - 2017 What Would I Do in Orbit?, Kunstverein Hannover
2016 - 2017 What Would I Do in Orbit?, Museum Abteiberg Mönchengladbach
2015 Serving Compressed Energy with Vacuum, Kunstverein München
2012, Meesteres van de Horizont, Kunstmuseum aan Zee, Oostende