Enige resultaat

Bram van Velde

Bram van Velde (1895 Zoeterwoude Nederland -1981 Grimaud Frankrijk)

Bram van Velde was twaalf jaar toen hij als huisschilder in dienst kwam bij Kramers, een meubelmaker en decorateur. En schilderde samen met zijn broer in hun vrije tijd, beïnvloedt door het Amsterdamse expressionisme. Hij ontwikkelde zijn een abstracte, lyrisch expressionistische beeldtaal.
Het artistieke talent van Bram van Velde bleef niet onopgemerkt. In 1922 stelde Kramers hem in staat om zich met een toelage verder uitsluitend aan de schilderkunst te wijden. Bram vertrok via München naar de schilders-kolonie Worpswede. Hij schilderde er landschappen en portretten in een expressionistische stijl. Twee jaar later vestigden Bram van Velde en zijn vrouw, de schilderes Lilly Klöcker, zich in Parijs. En woonde afwisselend in Corsica en Mallorca. Hij werd geïnspireerd door de expressieve schilderkunst van Matisse en schrijvers zoals Samuel Becckett die veel over hem schreef.
Hoewel Van Velde geen graficus was, werd zijn kunst vooral door prenten in ruimer kring bekend. Hij tekende niet rechtstreeks op de steen maar met vetstift op overdrukpapier dat dan met de steen door de pers werd gehaald. Hij ging dikwijls uit van een gouache die hij op papier ‘interpreteerde’ waarna een vakman voor de lithodruk zorgde.
Midden jaren vijftig vond de kunst van de Van Velde erkenning in Parijs. In 1958 werd vrijwel het gehele oeuvre van Bram, ongeveer honderd schilderijen, getoond in de Kunsthalle Bern. De grote productie van prenten begon in de jaren zestig, toen de kunstenaar beroemd was geworden.
Na zijn succes trok Bram van Velde zich terug in de Haute Provence en verhuisde in 1959 naar de omgeving van Genève. Na 1958 waren er regelmatig overzichtsexposities van zijn werk bestaande uit schilderijen, lithografieën en qouaches in Amerika en in Europa.
Collecties
Fine Arts Museum, San Francisco
Musée Catini, Marseille
Musée Jenisch, Vevey
Tate Gallery, London

Deel op:

Galerie Smarius

KUNSTHANDEL • ADVIES • BEMIDDELING

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Galerie Smarius
Schamperdijkstraat 25
7202AJ Zutphen
info@galeriesmarius.nl
+31610595904

btw NL001741244B03
KvK 74954539

© Galerie Smarius 2020 | Realisatie Beeldende Zaken i.s.m. Bepos Support