Enige resultaat

Ger Lataster

Ger Lataster (Schaesberg 1920 – Amsterdam 2012) website over Ger Lataster

De Nederlandse abstract expressionistische kunstschilder vormde samen met Pieter Defesche, Jef Diederen en Lei Molin de Amsterdamse Limburgers, de geuzennaam van een groep Limburgse kunstenaars die in de oorlogsjaren rijpten in Amsterdam. Ze studeerden allen in dezelfde periode op de A’damse kunstacademie.
Lataster, zoon van een mijnwerker, volgde de na Kunstnijverheidsschool in Maastricht de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Zowel in 1948 als een jaar later ontving hij de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst. Lataster werd uiteindelijk één van de Nederlands succesvolste kunstenaars van zijn generatie.
In 1963 richtte Lataster met Mari Andriessen, Nic Jonk, Theo Mulder en Wessel Couzijn de alternatieve kunstopleiding Academie ’63 te Haarlem op – de voorloper van De Ateliers in Amsterdam – zodat jonge kunstenaars een periode onder de kritische begeleiding van meer ervaren kunstenaars kunnen werken.
Lataster werd in 2010 tijdens de opening van de tentoonstelling Who’s afraid of Ger Lataster in de Barbarakerk van Culemborg tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemd. En ontving in hetzelfde jaar het Ereteken van Verdienste van de stad Amsterdam.
Zijn werk is in een groot aantal museale collecties in binnen- en buitenland, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam vertegenwoordigd.

Deel op:

Galerie Smarius

KUNSTHANDEL • ADVIES • BEMIDDELING

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Galerie Smarius
Schamperdijkstraat 25
7202AJ Zutphen
info@galeriesmarius.nl
+31610595904

btw NL001741244B03
KvK 74954539

© Galerie Smarius 2020 | Realisatie Beeldende Zaken i.s.m. Bepos Support