Toont alle 2 resultaten

Henk Visch

Henk Visch (1950 Eindhoven) video

Visch studeerde aan de kunstacademie in Den Bosch. Hij kon zich al snel verheugen op (inter-) nationale exposities, tentoonstellingen en werk in opdrachten.
Zijn tekeningen worden in enkele zuivere lijnen neergezet. Ze laten vaak sprookjesachtige figuren zien, die met raadselachtige voorwerpen worden omringd. De tekeningen gelden in het algemeen als zelfstandige werken en vormen een op zichzelf staand onderdeel van zijn oeuvre.
Na zijn art in residence in Ateliers PS I in New York – waar hij het verlangen kreeg om intens deel van de werkelijkheid – werd Visch vooral bekend door zijn sculpturen, die hij exposeerde in de Fabriek in Eindhoven en later in de Amsterdamse Galerie The Livingroom. Hij werkte in 1984 in de Ateliers Internationales de Fontevraud-l’Abbaye in Frankrijk op uitnodiging van het FRAC.
Aanvankelijk werkt Visch alleen op papier. Vanaf 1980 komt daar het beeldhouwen bij. De beelden van Henk Visch variëren van monumentale houtconstructies en grote polyester vormen tot kleine figuren van gevonden materiaal. Naast zijn beeldende werk schrijft en dicht Visch. Zijn eerste solotentoonstelling, die in 1981 plaatsvindt in het Apollohuis in Eindhoven, noemt hij Getimmerde tekeningen en objecten. Beeld en taal komen samen. Dat gebeurt ook in de titels die Visch zijn sculpturen meegeeft. Deze zijn associatief van aard
Hij combineerde zijn veelzijdige kunstenaarschap als graficus, beeldhouwer en tekenaar met doceren aan de Amsterdamse Rijksakademie van beeldende kunsten en vervolgens aan de Maastrichtse Jan van Eyck Academie. Hij was als een periode als hoogleraar aan de Staatliche Akademie der Bildende Künste in Stuttgart verbonden en aansluiten aan de Hochschule für Bildende Künste in Münster. In de zomer van 2013 was Visch gastdocent aan de Central Academy of Fine Art in Beijing.
Visch vertegenwoordigde Nederland in 1988 bij de Biënnale van Venetië, ontving de kunstprijs van de stad Darmstadt en nam aan Documenta IX in Kassel deel. Hij werd geëerd met de Beeldende Kunstprijs 2001 van het Prins Bernhard Cultuurfonds en in 2018 met de Jeanne Oosting Prijs.
Lezers van de Volkskrant konden zich in de periode van 1996 – 2011 iedere maandag verheugen op een tekening van Visch bij Mirza’s column geschreven door Kader Abdolah.
Bij onder meer het Stedelijk Museum Kampen, het Museum De Pont, het Fries Museum, het Van Abbemuseum, Het Groninger Museum en het Sprengel Museum in Hannover heeft Visch zijn werk geëxposeerd. Het werk van Henk Visch is in veel collecties van particulieren, bedrijven, instellingen en musea in binnen- en buitenland opgenomen waaronder het MUHKA in Antwerpen en het Stedelijk Museum De Lakenhal.

Deel op:

Galerie Smarius

KUNSTHANDEL • ADVIES • BEMIDDELING

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Galerie Smarius
Groote Bolwerk 76
7202AP Zutphen
info@galeriesmarius.nl
+31610595904

btw NL001741244B03
KvK 74954539

© Galerie Smarius 2020 | Realisatie Beeldende Zaken i.s.m. Bepos Support