Enige resultaat

Jacqueline de Jong

Jacqueline de Jong (1939, Hengelo) video

Jacqueline de Jong is een Nederlandse beeldend kunstenaar, tekenaar, beeldhouwer en graficus. Ze bouwt vanaf begin jaren ’60 een veelzijdig oeuvre op waarin ze tussen diverse vormentalen schakelt: van expressionistische schilderkunst tot nieuwe figuratie en pop-art. Uiteenlopend van kleine dubbelluikjes en met de hand geschreven dagboeken, tot monumentale doeken waarin een absurde, vaak gewelddadige en erotische wereld regeert.
In 1959 ontmoette ze tijdens een bezoek aan Londen de Deense kunstenaar en oprichter van CoBrA Asger Jorn. De Jong werd vervolgens sterk betrokken bij de avant-garde netwerken binnen en buiten Europa, waaronder de geëngageerde ‘Situationist Internationale’, een internationale kunstzinnig-politieke beweging.
In 2003 toonde het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen en het KunstCentret Silkeborg Bad Denmark een overzichtstentoonstelling van haar werk. Samen met toenmalige partner richtte ze in 2008 de Weyland de Jong stichting op. Met als doel avant-garde kunstenaars uit alle disciplines, architecten en kunstenaar-wetenschappers van boven de vijftig te ondersteunen.
De Jong ontving in 2019 de Prix AWARE voor haar uitstekende verdienste van het ministerie van Cultuur in Parijs

Tentoonstellingen
Fiac Paris2019; Frieze Masters 2019. Stedelijk Museum Amsterdam in 2019
Collecties
Werk van De Jong bevindt zich in particuliere en openbare collecties waaronder Moderna Museet, Stockholm; Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen; Museum Arnhem; Museum Jorn, Silkeborg; Lenbachhaus, München; Henie Onstad Kunstsenter, Oslo; Kunstmuseum Göteborg; MCCA Toronto; Centre Pompidou, Parijs; Stedelijk Museum Amsterdam.
In 2011 is het gehele archief van De Jong uit de jaren zestig van de vorige eeuw aangekocht door de Beinecke Rare Book & Manuscript Library van de Yale University in New Haven.

Deel op:

Galerie Smarius

KUNSTHANDEL • ADVIES • BEMIDDELING

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Galerie Smarius
Schamperdijkstraat 25
7202AJ Zutphen
info@galeriesmarius.nl
+31610595904

btw NL001741244B03
KvK 74954539

© Galerie Smarius 2020 | Realisatie Beeldende Zaken i.s.m. Bepos Support