Toont alle 3 resultaten

Jan van den Dobbelsteen

Jan van den Dobbelsteen (1954, Waalre)

Jan van den Dobbelsteen werkt al sinds 1980 met geluid en geluidsinstallaties direct na het afronden van de MFA aan de Jan van Eyck Academie Maastricht. Hij is vooral geïnteresseerd in de fundamentele structuren van ruimte en geluid.
Het oeuvre van Jan Van Den Dobbelsteen is geworteld in de fundamentele schilderkunst, die in Nederland in 1975 door de gelijknamige expositie in het Stedelijk Museum algemene bekendheid kreeg. Sinds zijn expositie ‘Tussenblik’ in 1987 is hij explicieter in zijn spirituele benadering van kunst. Hij combineert boeddhisme en taoïsme met christelijke Middeleeuwse mystiek, met de esoterische kunstopvattingen van de avant-garde van 1900 en met de theorie van Zone Autonome Temporaire van de hedendaagse anarchistische filosoof Hakim Bey. Van den Dobbelsteen werkt in alle soorten media, van schilderkunst tot installaties en geluidsprojecten.
Hij creëert geluiden die verband houden met zijn onderzoek naar onderwerpen als bloemen, machines, architectuur, kleur en geluid. De sonische en visuele aspecten komen naadloos samen in zijn geluidsinstallaties. De muziekstukken die hij via zijn eigen Cosmic Volume label uitbrengt, gebruikt hij regelmatig tijdens zijn live geluidskunstinstallaties.
Bekend werk van Van den Dobbelsteen zijn de in opdracht van de Rijksgebouwendienst gemaakte twee kobaltkleurige kroonluchters en de gekleurde tapijten voor de restauratie van de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer.
Jan van den Dobbelsteen ontving voor zijn werk diverse prijzen waaronder de Prix de Rome, categorie Kunst en Publieke Ruimte (1987; de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst (1986) en in 2015 de Bernardine de Neeve Prijs (2015) ingesteld door de Vereniging van Vrienden van Modern Glas als eerbetoon aan de eerste hoofdconservator kunstnijverheid van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.
Jan van den Dobbelsteen doceert aan de Bredase academie en woont en werkt in Eindhoven.

Deel op:

Galerie Smarius

KUNSTHANDEL • ADVIES • BEMIDDELING

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Galerie Smarius
Schamperdijkstraat 25
7202AJ Zutphen
info@galeriesmarius.nl
+31610595904

btw NL001741244B03
KvK 74954539

© Galerie Smarius 2020 | Realisatie Beeldende Zaken i.s.m. Bepos Support