Enige resultaat

Lucebert

Lucebert (Amsterdam 1924 – Alkmaar 1994)

Lucebert (lichtbrenger) is een pseudoniem voor de dichter, tekenaar en schilder Lubertus Jacobus Swaanswijk
Met een beurs ging hij een half jaar naar het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs. In de tweede helft van de jaren veertig, tijdens zijn zwerversbestaan, was Lucebert erg productief als dichter en als tekenaar. Op elk stuk papier dat hij in handen kreeg, schreef hij gedichten of maakte hij tekeningen Na zijn terugkeer in 1944 kreeg hij regelmatig opdrachten voor wandschilderingen.
Wanneer Appel, Corneille en Constant de Experimentele Groep Holland oprichten in 1947 nodigen ze ook dichters waaronder Lucebert uit om het experiment met de taal aan te gaan. Wanneer deze groep aan jaar later opgaat in de internationale CoBrA-beweging levert de bijdrage van Lucebert in de publicatie bij de CoBrA tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam de naam voor de nieuwe literaire beweging: De Vijftigers.
Al tekenend, schilderend en dichtend vertoont Lucebert’s beeldtaal aanvankelijk de kinderlijke iconografie van de CoBrA-schilders. Pas in 1954 verkrijgt hij officieel erkenning als beeldend kunstenaar en wordt hij toegelaten tot de Contraprestatie. Hij begon steeds beter te verkopen, en was daardoor in staat om verf en linnen aan te schaffen. In de periode 1957-1962 maakt Lucebert veel schilderijen. Vijf jaar later exposeert hij in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Toch beschouwde Lucebert zichzelf meer als een tekenaar dan als een schilder. Mede door het feit dat hij kleurenblind was, vond hij dat wat hem tijdens het tekenen wel lukte, in schilderijen vaak mislukte.
In 1955 woonde en werkte hij op uitnodiging van Bertolt Brecht met zijn echtgenote en kinderen in Oost-Berlijn maar keerde na een aantal maanden weer terug naar Nederland. In de jaren zestig legde Lucebert zich vooral toe op figuratieve-expressionistische beeldende kunst.
Het Stedelijk Museum in Amsterdam bezit schilderijen, tekeningen en gedichten van Lucebert in hun collectie.

Deel op:

Galerie Smarius

KUNSTHANDEL • ADVIES • BEMIDDELING

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Galerie Smarius
Schamperdijkstraat 25
7202AJ Zutphen
info@galeriesmarius.nl
+31610595904

btw NL001741244B03
KvK 74954539

© Galerie Smarius 2020 | Realisatie Beeldende Zaken i.s.m. Bepos Support