Enige resultaat

Maria Roosen

Maria Roossen (Oisterwijk 1957) video

Maria Roossen startte haar kunstenaarschap na afronding van haar opleiding aan het Moller Instituut in Tilburg en vervolgens aan de Academie voor de Beeldende Kunsten in Arnhem.
Roosen maakt vooral objecten van glas en keramiek en installaties. Met deze materialen geeft zij uitdrukking aan thema´s als lichamelijkheid, zinnelijkheid en identiteit. Ze creëert ronde, vriendelijke en uitnodigende vormen. Ze werkt geregeld met gekleurd, handgeblazen glas waarmee ze grote roze melkkannen, breekbare borsten of transparante bollen maakt. In haar werk staat de ontmoeting centraal. Daarbij maakt ze duidelijk dat haar werk eigenlijk steeds over (een figuurlijk) zaaien en oogsten gaat en alles wat daarbij komt kijken. De dingen moeten groeien en als vanzelfsprekend verschijnen.
In 1995 nam ze samen met Marlene Dumas en Marijke van Warmerdam aan de Biënnale van Venetië deel. Chris Dercon toenmalig directeur van Kunstcentrum Witte de With in Rotterdam stelde hun presentatie samen.
Maria Roosen kreeg de oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwkunst, de Wilhelminaring 2006 en maakte naar aanleiding hiervan een werk voor het Sprengenpark in Apeldoorn. In 2009 won zij de Singer Oeuvreprijs en toonde zij haar werk in de expositie Maria Roosen – Singer Prijs 2009 in het Singer Museum in Laren.
De in Arnhem wonende en werkende kunstenaar is onder ander gastdocent de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Momenteel is zij docent aan de afdeling Glas van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Naast groeptenstoonstellingen is het Maria Roossen via diverse solo-tentoonstellingen onder de aandacht gebracht waaronder in Nederland bij Kunsthal KAdE, Museum Singer Laren, Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch, Stedelijk Museum Schiedam, Groninger Museum, Vleeshal Middelburg en Gemeentemuseum, Helmond. In België was haar werk te zien bij Museum Dhondt-Dhaenens en MUHKA.
Collecties
Roossen’s werk is in collecties van de volgende musea vertegenwoordigd: Gemeentemuseum Helmond, Groninger Museum; Museum Arnhem, Museum Boymans van Beuningen, Singermuseum, Noord Brabant’s Museum, Stedelijk Museum Schiedam, Textiel Museum in Tilburg. En in Belgie: Museum Moderne Kunst in Oostende en Museum D’hondt D’haenens.
In verder in collecties van bedrijven en instellingen: De Nederlandse Bank; Rabobank Nederland; Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis; AMC Kunstcollectie; AKZO Nobel Art Foundation; ABN Amro; Provincie Gelderland en Provinciehuis Noord Brabant).

Deel op:

Galerie Smarius

KUNSTHANDEL • ADVIES • BEMIDDELING

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Galerie Smarius
Schamperdijkstraat 25
7202AJ Zutphen
info@galeriesmarius.nl
+31610595904

btw NL001741244B03
KvK 74954539

© Galerie Smarius 2020 | Realisatie Beeldende Zaken i.s.m. Bepos Support