Toont alle 3 resultaten

René Daniëls

René Daniëls (1950 Eindhoven) artikel Volkskrant 1998

Tijdens zijn studiejaren aan Kunstacademie van Den Bosch werd hij geïnspireerd door Duitse kunstenaars zoals Markus Raets, Sigmar Polke en ook Georg Baselitz. Met name Raets viel hem toen op door een manier van werken die sterk aan de Belgische schilder René Magritte deed denken, met wie Daniëls in die tijd enige verwantschap voelde, wat betreft ’emotionele afstandelijkheid’.
In 1997 vond zijn eerste exposite plaats in Düsseldorf. Hij voegde zich niet bij de Nieuwe Wilden die in die jaren en vogue waren, maar sloot zich aan bij een traditie waarin de nadruk ligt op de relatie tussen taal en beeld, zoals bij Marcel Broodthaers en later ook bij Hugo Debaere en Jan Van Imschoot.
René Daniels werd internationaal bekend in de jaren tachtig, toen de expressieve schilderkunst hoogtij vierde. Zijn werk kenmerkt zich door de bijzondere manier waarop hij speelt met woorden en beelden. Een bekend thema is de tentoonstellingsruimte waarmee speelt met het perspectief speelt en de variatie en vormen die ontstaan uiteenlopen van zandloper tot vlinderdasje.
Op het moment dat Daniëls internationaal grote bekendheid kreeg, werd hij getroffen door een hersenbloeding. Na een stille periode trad hij eind jaren negentig opnieuw aan. Aanvankelijk met tekeningen, maar later ook met werken op doek. In 2012 organiseerde het Van Abbemuseum in Eindhoven een grote tentoonstelling van zijn werk die ook in Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid te zien was. Zijn oeuvre werd tentoongesteld in het Centrum voor Hedendaagse Kunst Wiel in Brussel. En in MAMCO in Genève, het jongste museum van Zwitserland, gewijd aan hedendaagse kunst wijdt.
René Daniëls woont en werkt in Eindhoven. Het Van Abbemuseum tentoonstelt sinds 1978 zijn werk Bovendien beheert het museum sinds begin jaren negentig de werken van de Stichting René Daniëls.
Zijn werk is in collecties van zowel toonaangevende Nederlandse musea als in internationale musea opgenomen waaronder het Kunstmuseum Wolfsburg in Wolfsburg en Tate Gallery in Londen.

Deel op:

Galerie Smarius

KUNSTHANDEL • ADVIES • BEMIDDELING

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Galerie Smarius
Schamperdijkstraat 25
7202AJ Zutphen
info@galeriesmarius.nl
+31610595904

btw NL001741244B03
KvK 74954539

© Galerie Smarius 2020 | Realisatie Beeldende Zaken i.s.m. Bepos Support