Enige resultaat

Rob van Koningsbruggen

Rob van Koningsbruggen (1948 Den Haag)

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw krijgt Rob van Koningsbruggen elk decennium een grote museale tentoonstelling. Voor 2019-2020 maakte het museum in samenwerking met de kunstenaar een tentoonstelling die de jaren 2003-2019 beslaat. Veel schilderijen waren voor het eerst te zien.
“Vandaag de dag neemt Rob van Koningsbruggen een eenzame positie in binnen de Nederlandse kunstwereld, met schilderijen die in kleur en vorm op eigenzinnige hoogte staan”, aldus directeur Benno Tempel. “De kunstenaar stelt in zijn werk nadrukkelijk geen moreel of maatschappelijk thema aan de orde maar zoekt het in de formele aspecten: de werking van verf in kleur en compositie. Hij zoekt naar het schurende. Zijn abstracte doeken hebben een ongekende intensiteit en turbulentie. Als geen andere Nederlandse kunstenaar excelleert hij in kleur.”
Van Koningsbruggen is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en de Vrije Academie, beide te Den Haag en aan Ateliers ’63 (Haarlem). In de jaren ’70 krijgt Van Koningsbruggen bekendheid met zijn geschoven schilderijen. Hij maakte deze door verf op het doek te zetten en daar een tweede doek overheen te schuiven. In zijn recente werk grijpt hij deels terug op deze werken.
In 1975 neemt hij deel aan de tentoonstelling ‘Fundamentele schilderkunst‘ in het Stedelijk Museum in Amsterdam en presenteert zich als een kunstenaar die een van te voren uitgedachte handeling uitvoert met de serieuze precisie die zo kenmerkend is voor de conceptuele kunst uit die jaren, waarbij de handeling als een spel met spelregels wordt uitgevoerd. Voor Van Koningsbruggen betekent dit een eerste presentatie van zijn werk in een internationale context. Een confrontatie die in latere jaren aanleiding zou geven tot zijn uitgesproken houding ten opzichte van de kunstwereld.
Zijn werk is vertegenwoordigd in collecties van instellingen, bedrijven, particulieren en musea waaronder Museum Boijmans in Rotterdam, Kunstmuseum Den Haag, Stadsgalerij Heerlen en Stedelijk Museum in Schiedam.

Deel op:

Galerie Smarius

KUNSTHANDEL • ADVIES • BEMIDDELING

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Galerie Smarius
Schamperdijkstraat 25
7202AJ Zutphen
info@galeriesmarius.nl
+31610595904

btw NL001741244B03
KvK 74954539

© Galerie Smarius 2020 | Realisatie Beeldende Zaken i.s.m. Bepos Support