Enige resultaat
-
verkocht
Info Kunstenaar: Roger Raveel
Roger Raveel

Roger Raveel (Machelen 1921 – Deinze 2013)
Roger Raveel wordt als één van de belangrijkste Belgische kunstenaars na WO II beschouwd. Zijn werk is niet in de bekende kunsthistorische hokjes te catalogiseren. Het is eigentijds en tijdloos. Het schuwt elke eenzijdige benadering. De voedingsbodem van Raveels kunst is zijn onmiddellijke omgeving, wat niet betekent dat Raveel lokaal gebonden zou zijn. De dingen om hem heen krijgen in zijn schilderijen, tekeningen, objecten en installaties een universele betekenis: de man, de vrouw, de planten, de fietskar, de reclame, de technologie worden in tijd en ruimte gezien.
Ongemeen boeiend is zijn gevarieerde plastische taal. Vaak tegengestelde schrifturen of schilderwijzen geven aan zijn werk een spanning die de beschouwer opnieuw de werkelijkheid doet ontdekken. Hij volgde de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent en gaf later les aan de academie van Deinze.
In de jaren 60 ontpopte Raveel zich tot gangmaker van de nieuwe figuratie. Samen met Raoul De Keyser, Etienne Elias en de Nederlander Reinier Lucassen werkte hij in 1966 aan plafondschilderingen in het kasteel te Beervelde, België. Het abstraherende van Piet Mondriaan en het expressionisme van Vincent van Gogh waren inspiratiebronnen bij het ontstaan van de schilderstijl die ook bekend werd als de ‘nieuwe visie’.
Raveel werkte niet alleen als schilder, maar ook als graficus. In 1984 verschenen bijvoorbeeld 33 prenten van zijn Genesis , vergezeld van de 33 erbij passende gedichten van Hugo Claus. Ook maakte hij talrijke keramieken. Sinds 1999 heeft hij zijn eigen museum in zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie, gebouwd naar een ontwerp van architect Stéphane Beel.
Roger Raveel ontving tijdens zijn kunstenaarschap verschillende prijzen en eervolle vermeldiinen waaronder de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst, Onderscheiding in de Europaprijs; Internationale Joost van den Vondelprijs; Gouden Erepenning van de Vlaamse Raad; Adellijke titel van Ridder en Achilles Van Ackerprijs.
Zijn werk in de collecties van Gemeentemuseum Helmond; Rijksmuseum Amsterdam; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, Stedelijk Museum in Amsterdam en Van Abbemuseum in Eindhoven vertegenwoordigd.