Enige resultaat

Sjef Henderickx

Sjef Henderickx (1944, Schiedam)

De in Schiedam wonende en werkende Sjef Henderickx begon zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. En ontving een paar jaar later de Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst. Henderickx combineerde zijn kunstenaarschap met (gast)docentschappen aan diverse (inter)nationale academies.
Als beeldend kunstenaar heeft hij een eigen taal ontwikkeld in de vorm van tekeningen, beelden, assemblages, installaties, schilderijen en werk in opdracht. Een van zijn meest geroemde werken is onthuld door toenmalig Koningin Beatrix. Zij onthulde het werk ‘t Lam in de Grote of Sint Janskerk in Schiedam.
Recensent Bas Roodnat in NRC: “Sjef Henderickx is de zoon van een Schiedamse glazenier en werd als vanzelfsprekend schilder en tekenaar, vooral tekenaar. Toch is deze beroepsaanduiding te beperkt, Henderickx namelijk heeft zich ontwikkeld tot een beeldend omnivoor, die zijn soms bizarre gedachten en visioenen met alle mogelijke technieken te lijf gaat, als tekenaar en schilder, maar ook als beeldhouwer, glassnijder, constructiewerker, graficus, monteur en fantast. Bijna altijd gaat hij al doende de vele bekwaamheden, die hij als kunstzinnig ambachtsman in zijn vingers heeft, combineren tot er ook voor hemzelf onverwachte kunstwerken ontstaan. Ze hebben te maken met het verre verleden, met wat hij vijf minuten eerder heeft gezien, beleefd of gedacht, met wat hij in de toekomst ziet”.

Zijn werk werd onderscheiden met de Drempelprijs voor Grafiek van de Rotterdamse Kunststichting Bronzen medaille Europaprijs voor de Schilderkunst in Oostende, Bronzen medaille Europaprijs voor de Schilderkunst en Casino Kursaal Europaprijs voor de Schilderkunst in Oostende. Voor zijn oeuvre werd hij geëerd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Zijn werk was tijdens (inter)nationale solo-tentoonstellingen te zien waaronder het Stedelijk Museum in Schiedam en Kruithuis in Den Bosch en gerenommeerde galerieën zoals galerie Luca in Zaltbommel en de Amsterdamse galerie The Living Room.

Deel op:

Galerie Smarius

KUNSTHANDEL • ADVIES • BEMIDDELING

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Galerie Smarius
Groote Bolwerk 76
7202AP Zutphen
info@galeriesmarius.nl
+31610595904

btw NL001741244B03
KvK 74954539

© Galerie Smarius 2020 | Realisatie Beeldende Zaken i.s.m. Bepos Support