Enige resultaat

Zoltin Peeter

Zoltin Peeter (1942 Amsterdam -2019 Hallum)

Zoltin Peeter trad in de voetsporen van zijn vader de bekende Amsterdamse graficus, gevel- en glasschilder Dick Zwier. Maar tijdens zijn opleiding op het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam (nu Rietveld Academie) besloot hij met de figuratieve kunst te breken. Hij wilde als kunstenaar niet op de roem van zijn vader teren en veranderde zijn naam in Zoltin Peeter. Al jong bekend vertrok hij tevens naar Friesland om zich te onttrekken aan de invloed van de Amsterdamse kunstscene.
Na zijn opleiding aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen werd hij al een internationaal bekend kunstenaar. Hij won verschillende belangrijke prijzen. In 1974 stal hij de show met zijn project Shadow-Case, een ruimtevullende sculptuur met een houten kolom met een enorme schaduw gemaakt van zink, die in het gemeentemuseum in Schiedam werd getoond. Het Stedelijk Museum kocht werk van hem – vooral macro-etsen
Zoltin Peter combineerde een periode kunstenaarschap met een dag per week lesgeven aan de AKI in Enschede. Tijdens zijn veelvuldige reizen naar IJsland en Noorwegen maakte hij vlotte impressionistische schetsen die hij terug in zijn atelier verder associatief en al improviserend in de vorm van tekeningen en sculpturen uitwerkt.
In 2010 ontving hij wel de Gerrit Bennerprijs, de belangrijkste prijs voor beeldende kunst in Fryslân. Museum Belvédère in Heerenveen eerde zijn kunstenaarschap met een overzichtstentoonstelling. Zijn werk vertegenwoordigd in collecties van bedrijven en musea waaronder het Fries Museum, Kröller-Müller Museum, Museum Belvédère en het Historisch Museum Deventer.

Deel op:

Galerie Smarius

KUNSTHANDEL • ADVIES • BEMIDDELING

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Galerie Smarius
Schamperdijkstraat 25
7202AJ Zutphen
info@galeriesmarius.nl
+31610595904

btw NL001741244B03
KvK 74954539

© Galerie Smarius 2020 | Realisatie Beeldende Zaken i.s.m. Bepos Support